FAQ

Îți prezentăm un set de întrebări care apar frecvent în legătură cu herpesul:

- Cum contactez herpes?

Herpesul este cauzat de infecția cu virusul Herpes Simplex, tipul I. Marea majoritate a adulților a fost expusă acestui virus, iar infectarea inițială s-a făcut în copilărie, sub forma unei infecții orofaringiene în urma contactului apropiat (sărut sau a unui pahar folosit în comun) cu o persoană deja infectată. După prima infecție virusul nu dispare din organism, ci colonizează ganglionul nervului trigemen, unde rămâne într-o stare latentă. Acest virus se reactivează la aproximativ o treime din populație, iar factorii declanșatori sunt de obicei lumina ultravioletă, răceala sau gripa. Majoritatea persoanelor cu infecţii HSV1 clinic manifeste dezvoltă cel puţin un episod recurent în decurs de 1 an de la infecţia primară. Reactivarea infecţiei este asociată cu leziuni mucoase şi la nivelul buzelor și comisurilor bucale.

- Este herpesul transmisibil pe cale sexuală?

Infecția încrucișată cu HSV-1 (herpesul oral) și HSV-2 (herpesul genital) poate apărea în urma sexului oral. De aceea, evită sexul oral atunci când suferi de o erupție herpetică. De asemenea, evită sărutul atunci când suferi de o erupție herpetică, întrucât este una dintre modalitățile cele mai răspândite de raspândire a virusului.

- Ce segmente de vârstă sunt cele mai expuse la herpes?

Virusul Herpes Simplex afectează în egală măsură toate segmentele de vârstă. Cel mai probabil, marea majoritate a celor infectați suferă primul atac încă din copilărie.

- Care sunt principalii factori declanșatori?

  • •Stresul, care slăbește sistemul imunitar
  • •Lumina ultravioletă
  • •Răceala, gripa sau stările febrile
  • •Oboseala sau epuizarea fizică
  • •Problemele de ordin emoțional
  • •Expunerea la temperaturi extreme sau la vreme potrivnică
  • •Sarcina
  • •Ciclul menstrual
  • •Loviturile în zona buzelor sau a feței
  • •Rănile la gură, operațiile sau tratamentul stomatologic.

- Cât de des apare herpesul?

Nu există o anumită ciclicitate. Unii oameni suferă de herpes arareori, spre exemplu o dată la câțiva ani. Alții pot suferi de herpes lunar. Cei care prezintă erupții frecvente sau severe sau cărora le apare herpes în alte zone decât cea bucală trebuie să ceară imediat sfatul medicului.

- Cum pot preveni apariția unui episod herpetic?

Adoptă o dietă echilibrată și ia mereu în considerare factorii declanșatori.

- Mă pot vindeca de herpes?

Nu există un tratament definitiv, ci produse antivirale disponibile în farmacii. Dacă suferi atacuri frecvente sau severe trebuie să ceri imediat sfatul medicului.

- Care sunt cele mai eficiente tratamente?

Folosește creme sau unguente cu aciclovirum când simți primele simptome ale herpesului. Dacă au apărut veziculele, cremele și unguentele nu mai au efect. Pentru vindecarea rapidă a veziculelor folosește Herpactiv Oral – are un continut 100% natural și un mecanism unic de acțiune, cu tehnologia patentată Osmofilm. Herpactiv Oral vindecă leziunile herpetice în doar 3 zile!

- Pot scăpa definitiv de acest virus?

Din păcate, nu. Odată contactat, virusul va rămâne în organism și va recidiva de nenumărate ori. Ajuns în organism, virusul colonizează ganglionul nervului trigemen, unde rămâne într-o stare latentă. Nervul trigemen asigură inervația unei mare părți din zona facială. Cu toate acestea, evitarea factorilor declanșatori poate ajuta mecanismul de apărare al organismului.

- Cât timp poate dura un atac herpetic?

Netratat, un atac herpetic durează de obicei în jur de 10-14 zile.

- Există vreun vaccin împotriva herpesului?

Din păcate, nu.

- Este adevărat că herpesul poate dispărea cu vârsta?

Deși afectează toate segmentele de vârstă, mulți pacienți raportează scăderea atacurilor odată cu înaintarea în vârstă.

- Îmi pot contamina și prietenii cu virusul herpetic?

Virusul herpetic se transmite prin sărut, saliva persoanelor contaminate și obiectele contaminate, precum paharele, tacâmurile, periuța de dinți, prosoapele, batistele. De aceea, ar fi bine să te abții să folosești obiecte în comun cu persoanele care prezintă leziuni herpetice.

- Pot întreține raporturi sexuale în timp ce sufăr de o erupție herpetică?

Nu săruta persoana iubită pe perioada de leziune a herpesului oral, altfel vei transmite mai departe virusul herpetic. Persoanele bolnave sunt cu atât mai expuse, întrucât au sistemul imunitar slăbit. Protejează-te și protejează-l pe celălalt în timpul actului sexual. Sexul oral iese din discuție, întrucât este o cale de transmitere a herpesului genital.

- Pot înota în timp ce am herpes?

Nu este recomandabil, deoarece poți transmite virusul altor persoane.

- Este adevărat că persoanele infectate au o igienă precară?

Nicidecum, oricine se poate îmbolnăvi de herpes. Virusul Herpes Simplex 1 afectează 70-80% din populație, dar se manifestă prin leziuni numai la o mică parte din cei infectați. Nu există încă o explicație exactă a motivelor pentru care unii oameni sunt afectați de acest virus, în vreme ce alții îl poartă mereu în stare latentă.